
Emanete ihanet etmemek, dinimizin titizlikle üzerinde durduÄŸu ahlaki görevlerimizden biridir. Korunmak ve saklanmak amacı ile insana verilen maddi ve manevi her türlü eÅŸya emanet sayılır. Emin olmak aynı zamanda peygamberlerin sıfatlarındandır.
Kur’anı Kerim’de; “Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiÄŸiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder” (Nisa 58) buyurulmuÅŸtur. Bir önceki konuda belirttiÄŸimiz hadis-i ÅŸerifte emanete hıyanet eden kimselerin ikiyüzlülüÄŸünbelirtilerini taşıdıkları vurgulanmıştır. Emaneti inkar etmek, korumamak ya da kötüye kullanmak hep hıyanet sayılmıştır.
Para ve mal cinsinden olan emanetler, maddi emanet sınıfına girer. Bunların korunması, istendiÄŸinde eksiksiz olarak sahiplerine geri verilmesi gerekir. Özellikle devlet malının korunmasında özel bir dikkat gösterilmelidir. Çünkü o mallarda yoksul ve yetimlerin hakları olduÄŸu gibi, bizden sonraki kuÅŸakların da hakarı vardır.
​
Allah’ın emir ve yasakları ile bize anlatılan kiÅŸi veya devlet sırları hep manevi emanetlerdendir. Bütün görevlerimiz, aklımız, saÄŸlığımız, ailemiz ve onun her türlü güvenliÄŸi de manevi emanetlerdendir.
İçinde okuduÄŸumuz okul, gezdiÄŸimiz yol, dinlendiÄŸimiz park gibi kamuya ait mallar toplumsal emanetlerdendir. Bunlara iyi bakmak ve görevlerimizi yapmak, bu emanetleri korumak demektir. Çünkü Allah;
“Ey mü’minler, Allah’a, peygambere hainlik etmeyin. Bile bile aranızdaki emanetlere de hainlik etmeyin” (Enfal 27) buyurmuÅŸtur.
Emanete ihanet etmemek, birey ve toplum yaÅŸamı için son derece önemli bir konudur. Aksi halde ulus ve devlet felakete sürüklenir. Güven kalmaz ve toplum zarar görür.

Kaynak:kuranfihristi.net
-
Bakara Suresi, 283. ayet: EÄŸer yolculukta iseniz ve katip bulamazsanız, bu durumda alınan rehin (yeter). Åžu durumda eÄŸer birbirinize güveniyorsanız, kendisine güven duyulan, Rabbi olan Allah'tan sakınsın da emanetini ödesin. ÅžahidliÄŸi gizlemeyin. Kim onu gizlerse, artık ÅŸüphesiz, onun kalbi günahkardır. Allah, yaptıklarınızı bilendir.
-
Al-i İmran Suresi, 75. ayet: Kitap Ehlinden öylesi vardır ki, bir kantar emanet bıraksan onu sana geri verir; öylesi de vardır ki, ona bir dinar emanet bıraksan, sen, onun tepesine dikilip durmadıkça onu sana ödemez. Bu onların "ümmiler (zayıf ve bilgisizler veya Ehl-i Kitap olmayanlar) konusunda üzerinizde bir yol (sorumluluk) yoktur" demiÅŸ olmalarındandır. Oysa kendileri (gerçeÄŸi) bildikleri halde Allah'a karşı yalan söylemektedirler.
-
Al-i İmran Suresi, 161. ayet: Hiçbir peygambere, emanete ihanet yaraÅŸmaz. Kim ihanet ederse, kıyamet günü ihanet ettiÄŸiyle gelir. Sonra her nefis ne kazandıysa, (ona) eksiksiz olarak ödenir. Onlar haksızlığa uÄŸratılmazlar.
Aslında bizim baÅŸlıca emanetimiz kendi canımızdır.Öncelikle insan bunun bilincinde olmalıdır.Bunun farkında olan kiÅŸi de emanet kavramının farkına daha saÄŸlam varır ve onun için emanet farklı bir boyut kazanır.Canımızın kıymetini bilip.onun Allah'tan(c.c.) bize emanet olduÄŸunu bir gün geri alacağını bilmeliyiz.Bu ÅŸekilde emanet kavramı bizim için büyük bir farkındalık kazandıracaktır...