Din ve Güzel Ahlak İlişkisi
Din, kelime itibariyle borç demektir. Din ilahi olarak vaz edilen ve insanlar tarafından kabul edilen belli ahlaki, hukuki ve ibadete ait kurallar içeren bir olgudur. Din ancak ilahi olabilir. Yaratıcı tarafından vaz edilir. Dinin kabulü olur. Yeryüzünde son ve tek din İslam dinidir. İslam, barış ve huzur demektir.
Ahlak ise davranış olgunluğu, düşünce ve duyguların davranışa aksetmesi anlamına gelmektedir. Din ve ahlak arasındaki ilişkide, din insanların güzel ahlaka sahip olmasını emretmektedir. İslam dininin peygamberi olan Hazreti Muhammed (s.a.v.), ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim, buyurmuştur. Ahlak, insanın bireysel ve toplumsal hayatında olgunlaştıran değerler bütünüdür.

Din ile ahlak arasında nasıl bir ilişki vardır? Örneklerle açıklayınız. Ahlak, bir toplumda kişilerin iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan huylarıdır.
Bu huylar söz ve davranışlarla iyi-kötü gibi değer kazanır. Ahlak, insanı mutlu edecek kuralları belirler. Din ve ahlak arasında sıkı bir ilişki vardır. Din; insanın, zorlama olmadan, çıkar gözetmeden, içtenlikle iyi ve güzel işler yapmasına katkı sağlar.
Dinimizin amacı insanları iyiye, doğruya ve güzele yönelterek onların mutlu olmalarını sağlamaktır. Bunun için din öncelikle ahlak ilkelerinin davranışlara yansımasını öğütler. Bireyin ve toplumun huzur içinde yaşaması, güzel ahlakın benimsenmesi ve yaygınlaşmasına bağlıdır.
İslam dininde ahlaka ve güzel davranışlara büyük önem verilmiştir. Kur’an-ı Kerim, güzel ahlaklı olmayı tavsiye etmiştir.